Actualizat 10.06.2014
M-am tot gandit in ultima vreme ce articole as mai putea aborda. Subiecte sunt destule dar parca spiritul civic si ecologist si cum mai vreti voi sa-i spuneti, parca ma indeamna sa mai incerc si altceva. Asa ca de data asta m-am gandit sa abordez un subiect oarecum sensibil. De ce sensibil? Pentru ca romanului, printre altele, ii place sa manance. Si exact despre asta vreau sa vorbesc! Sau mai exact despre ce gasim in mancare. Da! Ma refer la acele E-uri de care a auzit toata lumea dar despre care multi nu stiu prea multe. Asa ca in continuare voi incerca sa creez un mic ghid prin care sa va arat care sunt acele E-uri periculoase, de ce sunt periculoase si cam prin ce produse le gasim. Lista fiind un pic stufoasa, voi face periodic actualizari asa ca daca va intereseaza subiectul stati pe-aproape!
E102 - Tartrazina
Este acel colorant care da culoarea galbena sau portocalie alimentelor. Este sintetizat din, atentie, gudron de carbune. Acest colorant este interzis in tari ca SUA, Norvegia sau Austria deoarece se considera ca agraveaza astmul, provoaca iritatii la nivelul pielii si distruge ADN-ul. De asemenea, poate produce cancer de tiroida, rinite, oboseala, migrene, insomnie, depresie sau probleme de vedere. La copiii sub 3 ani poate duce la aparitia ADHD (deficit de atentie si hiperactivitate). Poate fi gasit in inghetata, acadele, bomboane, produse de patiserie, gelatina, biscuiti, creme de torturi, jeleuri, bauturi racoritoare de culoare verde sau galbena, bauturi energizante, sucuri concentrate, chips-uri din porumb, popcorn, chips-uri din cartofi, guma de mestecat, supe instant, gem, marmelada, mustar, muraturi, unele medicamente si altele.
E120 - Carmin
Este un colorant rosu stralucitor obtinut din insecte uscate si zdrobite. Se poate gasi sub denumirile: cosenila, acid carminic, carmin, E120 si rosu natural 4. Datorita provenientei, este considerat aditiv alimentar natural. Desi nu este interzis in UE, nu este recomandat in alimentatia copiilor deoarece poate produce deficiente de concentrare si hiperactivitate. De asemenea mai poate produce alergii, rinite, astm si altele. Poate fi gasit in sucurile grapefruit, de portocale si capsuni, de fructe tropicale, mezeluri, bauturi energizante, bomboane, guma de mestecat, iaurturi cu fructe, pateuri vegetale, inghetata, suplimente nutritive, sirop de tuse, farduri de ochi, rujuri si altele.
E123 - Amarant
Este un colorant rosu-violet folosit in industria alimentara, farmaceutica si cosmetica. In trecut era sintetizat din gudron de carbuna iar in prezent este sintetizat din produse petroliere. Este interzis in Norvegia, SUA, Rusia si Austria, cu o utilizare limitata in Franta si Italia. Studiile au demonstart ca amarantul poate produce cancer la animalele de laborator, malformatii congenitale, moarte fetala si sterilitate. De asemenea poate produce sau agrava astmul, provoaca eczeme, hiperactivitate si reactii alergice la persoanele alergice la aspirina. Se gaseste in: vinuri rosii/roze, icre de peste, lichioruri, bomboane, jeleuri, supe instant, inghetata, gemuri, dulceturi, creme de fructe pentru prajituri. Poate fi gasit si in anumite medicamente dar cantitatea folosita este neglijabila.
E124 - Rosu Ponceau 4R
Este un colorant sintetic care confera culoarea rosie. Poate fi folosit in jeleuri, marmelade, produse de cofetarie, patiserie, sosuri, condimente, conserve, deserturi, in specialitati de mezelarie, in bauturi non-alcoolice, bauturi alcoolice de tip bitter sau "Americano". Doza zilnica recomandata consumului uman este de maxim 4mg/kg. Nu este indicat in alimentatia sugarilor sau copiilor mici, a femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, celor cu poliartrite reumatoide, cancere, maladii neurodegenerative, astmaticilor, alergicilor sau celor care sufera de boli dermatologice. Poate genera intoleranta persoanelor intolerante la salicilati, poate intensifica simptomele astmului sau poate provoca hiperactivitate la copii.
E131 - Albastru patent V
Este un colorant sintetic de culoare albastra folosit in majoritatea produselor de bombonarie, cofetarie, inghetate sau sucuri de culoare albastra. Un consum ridicat poate duce la aparitia sindromului de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD). La adulti, in concentratii mai mari de 15 mg/kg, poate duce la reactii alergice, ameteli, hipotensiune arteriala, probleme de respiratie sau chiar soc anafilactic la persoanele cu sensibilitate crescuta. Este interzis in America, Australia si Norvegia.
—————